‘Attentietegels’ wijzen op historie van Boekel en Venhorst

  

Op zaterdag en zondag 10 en 11 september 2022 zijn weer de jaarlijkse Open Monumentendagen. Dit jaar staat ‘Venhorst, monumentale kern’ centraal. Venhorst bestaat dit jaar 90 jaar. De kern van Venhorst is gesticht in 1932 volgens een op de tekentafel gevormd plan. De opzet van dit plan is nog steeds heel goed te herkennen door het behoud van de oorspronkelijke bebouwing en de gaafheid van het geheel. Er is dan ook sprake van een hoge zeldzaamheidswaarde, zowel regionaal als landelijk.
Om iedereen op de hoogte te brengen van deze zeldzaamheid organiseert de Heemkundekring een fototentoonstelling en wordt een (cultuurhistorische) wandeling uitgegeven onder het motto: ‘Wandeling door het Venhorst van nu én toen’. Op 10 en 11 september is de tentoonstelling te bekijken in MFC De Horst in Venhorst van 11.00 tot 16.00 uur. Natuurlijk is er deskundige uitleg aanwezig.

‘Wandeling door het Venhorst van nu én toen

Een blad met de ‘Wandeling door het Venhorst van nu én toen’ is dan ook te krijgen. Op het Sint Josephplein is tegen die tijd een attentietegel gelegd met een kort overzicht van de monumentale dorpskern.
Op 11 september houdt Leefbaar Venhorst de ‘nieuwe-inwonersdag’ voor mensen die de afgelopen jaren in Venhorst zijn komen wonen. Behalve veel informatie over allerlei verenigingen en nuttige zaken, kunnen zij meteen iets horen over de geschiedenis van ons fraaie dorp.

Infopanelen en Attentietegels
De Heemkundekring gaat een aantal plekken in de gemeente Boekel, waar bijzondere historische gebeurtenissen plaatsvonden, aandacht geven door het plaatsen van informatieborden of gedenktekens. In overleg met de gemeente Boekel, heeft de Heemkundekring de historische informatie verzameld, de ontwerpen gemaakt, de ‘infopanelen’ en ‘attentietegels’ laten vervaardigen en gaat de Heemkundekring deze alle plaatsen, en draagt de gemeente bij in de kosten. Het betreft zes infopanelen (60×40 cm) en vier attentietegels (50×50 cm).
De onderwerpen (en locaties) van de infopanelen en attentietegels zijn:

  1. Infopaneel: Schietbaan van schietvereniging “Je Maintiendrai” 1902 (in het bos, Bosberg)
  2. Infopaneel: Ter herinnering 13 april 1942 Neergeschoten Britse bommenwerper met zes bemanningsleden (Langstraat)
  3. Infopaneel: Ter herinnering 20 december 1942 Neergeschoten Britse bommenwerper met zes bemanningsleden (Erpseweg)
  4. Infopaneel: Ter herinnering 27 januari 1943 Neergeschoten Britse bommenwerper met zeven bemanningsleden (Huize Padua, Oudelaan/Eikenheuvel)
  5. Infopaneel: Ter herinnering 29 juni 1943 Neergeschoten Britse bommenwerper met zeven bemanningsleden (Vosdeel)
  6. Infopaneel: Ter herinnering 20 oktober 1943 Luchtgevecht Amerikaanse bommenwerper en Duits jachtvliegtuig (Het Goor)
  7. Attentietegel 01 Het klooster, St. Petrusgesticht of Liefdesgesticht (1887-1972) (Rutger van Herpenstraat)
  8. Attentietegel 02 ’t Romfebriek, stoomzuivelfabriek De Boterbloem (1912-1994) (Julianastraat)
  9. Attentietegel 03 Venhorst, monumentale kern (Sint Josephplein)
  10. Attentietegel 04 De bevrijding van Boekel, Boekelse bevrijdingsdag WO2 op 24-09-1944 (Rutger van Herpenstraat)

De onthulling van de 10 gedenktekens en de opening van de Open Monumentendag vindt plaats op vrijdag 9 sept. om 15.00 uur in Venhorst op het Sint Josephplein. De onthullings- en openingshandeling zal worden verricht door burgemeester Mw. Caroline van den Elsen. Zij zal de attentietegel ‘Venhorst, monumentale kern’ onthullen, waarmee dan gelijktijdig symbolisch ook de negen andere geplaatste gedenktekens, die ook als afbeelding op ware grootte in MFC De Horst tentoongesteld zullen zijn, worden onthuld, én waarmee dan ook de (tentoonstelling van de) Open Monumentendag wordt geopend.