Bezoek Heemkundekring maakt geschiedenisonderwijs fantastisch

  

Van een leerkracht en leerlingen van de Uilenspiegel.
Wat is het toch gaaf dat er bezielende mensen rondlopen die verdieping kunnen geven aan ons onderwijs. In onze gemeente mogen we trots zijn op onze heemkundekring. Mede door hun medewerking hebben wij een fantastisch prehistorisch project.
Bij de voorbereiding van dit project dachten we ook meteen aan de heemkundekring. We legden contact en niet lang daarna kregen we een mail voor een voorgesprek. Erg fijn omdat we hierin kunnen afstemmen hoe we inhoud gaan geven aan ons bezoek. Walther, oud docent, bezocht onze school namens de heemkundekring hiervoor. We besluiten om in twee groepen te gaan en bij de heemkundekring de groep op te delen in twee groepjes van ongeveer twaalf kinderen.
Op deze woensdag is het zover. De eerste groep vertrekt om half negen meteen naar de heemkundekring. Ze worden daar welkom geheten door Walther en Henk. Ook Henk is oud leerkracht. Een echte verhalenman. Faas uit groep 6 vertelt: ’Walther vertelde heel mooi over potten die hier bij de school zijn gevonden toen ze gingen bouwen. Hij vertelde ook over speren en hoe jagers en verzamelaars leefden. Het was kei interessant.’ Na een half uur wisselden de groepjes. Faas: ’Henk vertelde meer over botten en waar ze voor werden gebruikt. Hij vertelde ook over de mammoeten en hun grote tanden. De mammoet gebruikte deze om het gras fijn te malen. De sabeltandtijger was een vleeseter. Deze probeerde de mammoet van achteren aan te vallen.’ En zo rijgen de boeiende verhalen zich aaneen.
Enthousiast komen alle kinderen terug. Ze hebben weer veel inspiratie opgedaan om morgen aan hun maquette of kijkdoos uit de prehistorie te werken. Wat een betrokkenheid! Zoiets zullen de kinderen niet snel vergeten! En dat allemaal dankzij enthousiaste vrijwilligers vanuit de heemkundekring. Dank daarvoor. Zo zie je maar weer. Onderwijs maak je samen.

Sjaak van Moorsel
Team Uilenspiegel

“Wij zijn op 20 april naar de Heemkundekring in Boekel gegaan. Daar werden we geholpen door Henk, Loes en nog een meneer. Ze gaven ons heel veel informatie. Eerst moesten we met een meneer mee. Hij vertelde ons over potten van de prehistorie. Daarna zijn we naar Loes en Henk gegaan toen vertelde ze ons over allerlei dingen uit de prehistorie.”
Zen

Microscoop
“Wij waren met een groep in een kamer. En in die kamer stond een hele grote bak. In die bak zaten hele mooie oerstenen.😁  En die oerstenen mochten wij onder een microscoop bekijken. Als je onder de microscoop kijkt dan zie je glinsterende stenen of oude stenen of gouden stenen en soms lijkt het een normale steen.”
Liva en Linn K

Praatstok 
“Een praatstok is een stok die je door moet geven als je klaar bent met praten. Het komt uit de prehistorie. Als je hem vast hebt mag jij praten en anders moet je hem doorgeven. Bij de Heemkundekring kan je het meemaken, het is heel irritant. Je leert er wel van om niet door de kring te praten.”
Sep en Merel 

Botten van verschillende dieren
“We zagen veel verschillende botten zoals haaientanden. De haaientanden waren zo scherp als een mes. De mammoettand is even groot als een hand. Rendiergeweien waren er ook en we zagen ook een skelet van een koeienkop.”
Faas & Gijs S

Vuurstenen 
“Er waren verschillende kamers. In een kamer waren botten en vuurstenen en over die vuurstenen hebben we veel geleerd. Aan het eind kregen we allemaal vuurstenen of een schelp mee naar huis.”
Elke en Jip

Potten gevonden in Boekel op de Parkweg 
“We waren in de heemkundekring. Ik liep naar een kamer en wat stonden daar … 3 POTTEN UIT DE OERTIJD IN BOEKEL! Dat is best bijzonder vertelden ze. Ze waren aan elkaar gelijmd omdat ze in stukken lagen.”
Pepijn en Vino