Gemeentelijk monument
Boerderij De Drie Kronen, Volkelseweg 8, Boekel
Algemene gegevens
Oorspronkelijke functie: Boerderij De Drie Kronen.
Huidige functie: kachelmuseum en De Drie Kronen Schouwen, Kachels en Meubelen. Bouwjaar: 1664
Monumentenbeschrijving
Boerderij De Drie Kronen is in 1664 in opdracht van ene generaal van Statenbroek gebouwd als langgevelboerderij. In het laatste kwart van de 19de eeuw heeft een verbouwing plaatsgevonden waarbij de indeling werd gewijzigd en de voordeur in de korte gevel werd geplaatst zodat een kortgevelboerderij was ontstaan. In de loop van de tijd hebben meer wijzigingen plaatsgevonden zoals bij een verbouwing in 1980 waarbij onder meer de vensters en de roedenverdeling zijn gewijzigd.
Het betreft een eenlaags deels onderkelderde kortgevelboerderij op een rechthoekige plattegrond met, ter plaatse van het woongedeelte, aan de rechterzijde een uitbouw. De vrijliggende boerderij heeft een schilddak en staat op de hoek van de Volkelseweg en de Molenwijk. Rondom is thans een tuin met vóór de boerderij een groot aantal lindebomen. De boerderij heeft de voor kortgevelboerderijen kenmerkende indeling waarbij de toegang tot de woning zich bevindt in de korte voorgevel. Het pand is uitgevoerd in ambachtelijk traditionele bouwtrant en is opgetrokken uit handvorm en machinale baksteen die is gemetseld in verschillende verbanden. Het bovenste gedeelte van de kap is met riet gedekt; het onderste gedeelte met gesmoorde en rode oud-Hollandse pannen. Rondom loopt een gecementeerde plint. De korte voorgevel is gemetseld in kruisverband en heeft links een keldervenster met diefijzers en daarboven een achttienruitsvenster in de vorm van een schuifvenster. Rechts hiervan is een paneeldeur geplaatst met bovenlicht met roedenverdeling. Rechts van de deur zijn twee achtentwintigruitsvensters in de vorm van schuifvensters geplaatst. Ter plaatse van de zolder zijn twee vensters met negenruitsdraairaam geplaatst. De meeste vensters (in ieder geval alle ramen) zijn niet oorspronkelijk. Boven de vensters, die alle hardstenen lekdorpels en opgeklampte luiken hebben, en boven de deur is een anderhalfsteens strek gemetseld. De gevel heeft enkele steekankers en wordt bij de dakvoet beëindigd met een lijst siermetselwerk met onder meer een muizentand. De gevel heeft een hardstenen afdeklijst. De lange linkerzijgevel is opnieuw opgetrokken en in halfsteensverband gemetseld. Ter plaatse van het woongedeelte zijn twee achttienruitsvensters in de vorm van schuifvensters geplaatst. Verder twee negenruitsvensters. Boven de vensters, die alle een bakstenen lekdorpel en opgeklampte luiken hebben, is een rollaag gemetseld.Ter plaatse van het bedrijfsgedeelte zijn enkele nieuwe ijzeren stalramen geplaatst van verschillende afmeting en vorm. De vensters hebben een bakstenen lekdorpel. Boven de vensters is een rollaag gemetseld. Verder is een paneeldeur, gedeeltelijk met glasvulling met roedenverdeling geplaatst en is nabij de achtergevel een nieuwe portiek met glazen pui met winkeltoegang gemaakt die met een mendeur kan worden afgesloten. In het met riet gedekte deel van het dakschild zijn twee met riet gedekte dakkapellen aangebracht. De lange rechterzijgevel is in wild verband gemetseld. Ter plaatse van het woongedeelte heeft de zijgevel van de uitbouw een achttienruitsvenster in de vorm van een schuifvenster. Het venster heeft opgeklampte luiken en een betonnen lekdorpel. Verder heeft de gevel een glazen pui met roedenverdeling.Ter plaatse van het bedrijfsgedeelte is een aantal stalramen geplaatst van verschillende vorm en afmeting. Tevens zijn twee zesruitsvensters met opgeklampte luiken en, nabij de achtergevel, een mendeur geplaatst.
De korte achtergevel wordt door een houten aanbouw grotendeels aan het zicht onttrokken.
Waardering: De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een kortgevelboerderij. Daarnaast is de boerderij onderdeel van de economische en historisch agrarische ontwikkeling van Boekel. De boerderij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de behouden hoofdvorm. De combinatie van de boerderij met de lindebomen is van belang voor de belevingswaarde.