De Wanmeule is er weer

  
De cover van de jongste Wanmeule.

De Wanmeule is er weer. Met daarin artikelen over het oorlogsmonument, oorlogsherinneringen, 40 jaar Blok, en de bronstijdpotten

Het is bijna 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking. De Heemkundekring heeft een onderzoekje gedaan naar het ontstaan en de historie van het Boekelse oorlogsmonument. De eerste stappen voor het oprichten ervan werden al gezet in 1940. Pas in 1951 werd het monument gerealiseerd en onthuld. Hoe dat verliep, en veel meer informatie hierover, is te lezen in de jongste uitgave van ‘De Wanmeule’, het halfjaarlijkse verenigingsblad van Heemkundekring Boekel-Venhorst. Ook in dit blad de in 1940-1945 opgetekende oorlogsherinneringen van een Boekels gezin op de Vosdeel, op zo’n 3 km afstand van het vaak gebombardeerde vliegveld Volkel.

Onze Boekelse lokale omroep, de Blok, was bij de oprichting in 1984 de zevende publieke lokale tv-omroep in Nederland. Echte pioniers dus. Ontstaan uit de illegale tv-zender Calimero, vierde de Blok in 2024 het 40-jarig bestaan. In de Wanmeule het reilen en zeilen in die 40 jaar.

De bijzondere aardewerken potten van zo’n 3000 jaar oud, die in 2004 bij een archeologisch onderzoek in Boekel werden gevonden, zijn weer terug in Boekel. Ze zijn een half jaar uitgeleend en tentoongesteld geweest in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, in een internationale bronstijdtentoonstelling. In de Wanmeule een kleine terugblik.

Geïnteresseerd in het bovenstaande? De Wanmeule (36 pagina’s A4) is nog verkrijgbaar (€ 5,-) in de Heemkamer, Sint Janplein 22, geopend elke dinsdag van 9-12 uur en vrijdag van 19-21 uur.