Boekel, 2 mei 2018 . Als het tegenzit, raakt de heemkundekring Sint Achten op Boeckel volgend jaar dakloos. De gemeente wil het huidige onderkomen, de voormalige Sint Janschool, verkopen. Het bestuur van de Boekelse heemkundekring kijkt bezorgd naar de toekomst. De Boekelse Heemkundekring bestaat 35 jaar en telt ruim 290 leden. ,,Mooi dat we de laatste twintig jaar gehuisvest zijn in een gemeentelijk monument”, zegt penningmeester Gerard van de Hei. Hij doelt op de vroegere Sint Janschool, pal achter het gemeentehuis. Het oudste deel van de school stamt uit 1883, in 1921 kwamen er twee lokalen bij. En in 1951 volgde een zevende lokaal. Met daarachter nog wat laagbouw. ,,In die uitbreiding uit 1951 zitten wij, terwijl een van de andere lokalen onze expositieruimte is”, zegt het bestuur.
,,Wij hebben hier altijd gratis gezeten, betaalden alleen onze eigen energiekosten”, aldus de penningmeester. ,,Een mooie locatie, midden in het centrum, goed bereikbaar én in een gemeentelijk monument. Daarvan zijn er toch al zo weinig in Boekel.”
Een deel van de voormalige school is in gebruik bij de volksuniversiteit, die zich oriënteert op vestiging in het toekomstige Kindpark aan de Parkweg. De andere hoofdgebruiker is Samen Sterk Boekel-Venhorst, een organisatie die zich inzet voor gehandicapten. ,,Die organisatie had al moeite om opvolging te vinden voor het bestuur en heeft daarom besloten zich nog dit jaar op te heffen. dan blijven wij dadelijk als enige grote gebruiker over”, zegt Van der Hei. ,,Als we dan per jaar zesduizend euro moeten gaan betalen, hebben we een probleem.”
,,De gemeente wil het pand verkopen. Daarmee zou weer een stuk cultuurhistorie van Boekel verdwijnen. Boekel had al niet zoveel, maar met dat kleine beetje wát er was, is in de vorige eeuw ook niet zuinig omgesprongen. Pogingen om de oude melkfabriek te behouden zijn bijvoorbeeld niet gelukt. Een gemeente die zelfstandig blijft, heeft de maximale mogelijkheid om het dorpseigene te beschermen en te bewaren”, zegt de penningmeester.