Het Zilveren Draaginsigne is een onderscheiding die Brabants Heem, de overkoepelende organisatie van 123 Brabantse heemkundekringen, als blijk van waardering toekent aan degenen die zich langdurig op verdienstelijke wijze hebben ingezet in de beoefening van heemkunde. En dat is bij Trudy Bolwerk-Raijmakers zeker het geval! Even na de aanvang van de najaarsledenvergadering van Heemkundekring Boekel-Venhorst in Verenigingsgebouw Sint-Jan op maandagavond 13 november, werd aan Trudy de onderscheiding met bijbehorende oorkonde uitgereikt. Als leuke verrassing kwamen tijdens de uitreiking, naast de ca. 50 heemkundeleden die al aanwezig waren, ook nog een twintigtal familieleden binnen om Trudy te feliciteren.
Trudy is lid van de heemkundekring sinds 1993. (Heemkundekring Boekel-Venhorst werd opgericht op 01-07-1982.) Zij was gedurende alle jaren van haar lidmaatschap zeer actief met allerlei activiteiten binnen de heemkundekring en de heemkamer, maar met name bouwde zij gedurende die jaren het papieren archief en de bibliotheek systematisch op, maakte onderscheid tussen wat wel en niet belangrijk was om te bewaren, en beheerde beide op een uitstekende toegankelijke wijze. Verder was zij regelmatig initiatiefnemer en mede-organisator van tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten. Ook was zij de laatste ruim tien jaar lid van het Algemeen Bestuur van de Heemkundekring.
Helaas is Trudy begin dit jaar moeten stoppen met haar activiteiten binnen de heemkundekring vanwege gezondheidsredenen, maar zij blijft lid van de vereniging.
door Jan Meulemeesters
Tijdens de najaarsledenvergadering van de Heemkundekring op 13 november jl. vertelde Toon Wassenberg over zijn recent geschreven boek over zijn familiegeschiedenis, en de raakvlakken daarvan met belangrijke historische ontwikkelingen in de afgelopen twee eeuwen.
Hij deed dat aan de hand van steekwoorden, zoals “Wat is een muikske?“ (een geheime bergplaats) en voorwerpen uit een oude archiefkist, zoals “Dit is een kruithoorn”. Op die manier maakte hij duidelijk dat de familie niet alleen betrokken was bij de landbouwrevolutie in Boekel (zoals de ruilverkaveling en de rundveeverbetering door dekstieren en KI), maar ook bij die (via de familie van zijn vrouw) in Friesland, met als hoogtepunt de staking van landarbeiders voor een verhoging van het uurloon van 8 naar 10 cent.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat met name Grard Wassenberg in het gewapend verzet en was betrokken bij de ontsnappingsroutes voor geallieerde piloten. Hij had een vreselijke hekel aan ‘meikevers’; zij die laf waren geweest in de oorlog, maar ‘dapper’ daarna. De priesters in zijn familie maakten de opkomst van de katholieke almacht mee, maar ook de neergang (vanaf midden jaren 1960).
Zo betrok Toon historische ontwikkelingen bij zijn familiegeschiedenis.