Op 16, 23 en 24 september 2019 heeft Heemkundekring Sint Achten Op Boeckel in samenwerking met Bibliotheek De Lage Beemden lezingen gegeven over oorlog, verzet en bevrijding in Boekel. De lezing werd verzorgd door Joop van Lankvelt, Kees van Ginneke en Walter Corssmit. Er was zoveel belangstelling dat er uiteindelijk 3 lezingen gegeven werden.
Ook de tentoonstelling over oorlog, verzet en bevrijding in Boekel werd goed bezocht. Filmpjes werden gedraaid en de prachtige foto’s en de vele informatie en uitleg gaven een mooie indruk van de mobilisatie, oorlog en bevrijding. Voor de 250 schoolkinderen, die eerst een lesbrief hadden behandeld, werd een film vertoont en ook zij kregen een rondleiding met uitleg.
Tijdens de lezing werden diverse vragen over de oorlog beantwoord. Hebben we in Boekel veel gemerkt van de Tweede Wereldoorlog? Verbleven er Duitse troepen in ons dorp? Hoe was het leven hier tijdens die oorlog? En ja, er was ook verzet. Een groepje Boekelnaren vormde een onderafdeling van de Landelijke Organisatie. Zij hebben zich vooral bezig gehouden met plaatsing van onderduikers en met pilotenhulp. Wie waren deze verzetsmensen?
De overval op het gemeentehuis op 4 februari 1944, waarbij honderden distributie-stamkaarten werden ontvreemd en het hele bevolkingsregister werd vernietigd, spreekt tot de verbeelding. Wie voerden deze operatie uit? Eén Boekelse oorlogsheld kreeg wat meer aandacht. Zijn documentatiemateriaal, aantekeningen en foto’s zijn de leidraad voor deze lezing.
Natuurlijk kwamen ook enkele verongelukte Duitse en geallieerde vliegtuigen aan bod. Waar kwam al dat vliegend oorlogstuig in Boekel terecht? Van de bevrijding werden enkele bewegende beelden getoond.