Open Monumentendag

  

Open Monumentendagen
Zaterdag en zondag 9 en 10 september was het Open Monumentendag.
De Heemkundekring organiseerde dit jaar voor de Open Monumentendagen vier activiteiten: 1/2) openstelling van de molen en de kapel, beide met een kleine fototentoonstelling; 3) presentatie van een poëzie- en cultuurhistorie-dorpswandeling, i.s.m. Stg. Avond van de Poëzie, en t.g.v. de plaatsing van nieuwe poëziepaaltjes; en 4) presentatie van een infopaneel over een WO2-gebeurtenis.
Burgemeester mevrouw Caroline van den Elsen gaf op zaterdagmorgen 9 september om 10:00 uur bij de molen de officiële aftrap voor de activiteiten van de Open Monumentendagen.

Situatie in de oorlog, op de voorgrond de kiosk gebouwd 1930 waarvoor het grondwerk werd gedaan door de leden van de fanfare EMM. Op de achtergrond nog het molenaarshuisje met daaraan vast een schuurtje. Rechts op de foto het eerste molenpakhuis gebouwd in 1934.

Boekelse molen open
Hij draait niet, maar hij is dan wel open en te bezichtigen, van binnen en van buiten. Op beide Open Monumentendagen is de molen geopend en met toelichting en onder begeleiding van de molenaar en leden van de Heemkundekring toegankelijk van 10-12 uur en van 14-16 uur.

De Rutger van Herpenstraat in de jaren 1950. V.l.n.r. de kerk, de meisjesschool, het klooster en de kloosterkapel. Links op de voorgrond nog de Kerkeloop, de sloot die dwars door Boekel liep.

Voormalige kloosterkapel open
De kapel aan de Burgtstraat nr. 18 werd in 1935 gebouwd als kloosterkapel aan het toenmalige nonnenklooster. Het klooster was gebouwd in 1886 en werd bewoond door de Zusters tot 1962. Het kloostercomplex werd afgebroken in 1972 waarna de kapel een vrijstaand gebouw werd. In de jaren 1970 en later was de kapel een gewilde trouwlocatie voor veel Boekelaren. De openstelling op beide Open Monumentendagen, ook van 10-12 uur en van 14-16 uur, is een mooie gelegenheid om de kapel van binnen en van buiten nog eens te bewonderen. (Met dank aan de eigenaar.)

Poëziewandelroute “Poëzie in het Boekel van Nu en Toen.

Poëziewandelroute ‘Poëzie in het Boekel van nu én toen’
Stichting Avond van de Poëzie plaatst elk jaar het winnende gedicht van de jeugd- en volwassen dichter, gegraveerd op een rvs-plaatje, op een paaltje in het centrum van Boekel of Venhorst. Inmiddels 34 gedichten op 34 paaltjes. In samenwerking met de Stichting heeft de Heemkundekring een wandelroute gemaakt waarin het merendeel van de poëziepaaltjes is opgenomen, gecombineerd met historische informatie van de omgeving. Bij de opening van de Open Monumentendagen worden de nieuwe poëziepaaltjes onthuld, én de nieuwe wandelroute gepresenteerd.

Infopaneel aan de Langstraat
Vorig jaar zijn er vijf informatiepanelen met betrekking tot vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog geplaatst op diverse locaties in de gemeente. Dit jaar plaatst de Heemkundekring er nog een, aan de Langstraat: ‘Neergeschoten Amerikaans jachtvliegtuig – 4 oktober 1944’.
Het zuiden van Nederland werd gedeeltelijk al in september 1944 bevrijd. De Boekelse bevrijdingsdag was op 24 september. De plaatsing van dit informatiepaneel in de maand september is een mooie combinatie met, en een extra invulling van de Open Monumentendagen.