Gemeentelijk monument
Zandhoek 3, Boekel
Algemene gegevens Oorspronkelijke functie: Woonhuis. Huidige functie: Woonhuis. Bouwjaar: circa 1900. Monumentenbeschrijving
Eenlaags dwarshuis met middengang. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en een overstekend zadeldak met nok evenwijdig aan de Zandhoek. Tegen een deel van de achterzijde is later (1978?), in aangepaste stijl, een eenlaags, haaks geplaatst bouwdeel met zadeldak toegevoegd. Het vrijstaande pand is terug van de rooilijn gesitueerd en heeft rondom een tuin. Het staat is het landelijk gebied. Zowel in 1978 als meer recentelijk (tussen 1997 en 2005) is het pand verbouwd. De kelder is niet meer in het oorspronkelijke bouwdeel aanwezig. Verder zijn de voordeur en alle ramen van de vensters vernieuwd. Oorspronkelijk heeft het pand een niet-overstekend zadeldak gehad. De gevels zijn gereinigd. Ondanks de wijzigingen heeft het huis een deel van het oorspronkelijke karakter kunnen behouden. Het woonhuis is opgetrokken uit rode machinale baksteen die in kruisverband is gemetseld. Rondom loopt een gecementeerde plint. Het overstekende zadeldak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en heeft windveren. Alle vensters hebben hardstenen lekdorpels. Boven alle vensters en boven de voordeur is een ontlastingsboog in de vorm van een bakstenen segmentboog gemetseld. Het boogveld is gecementeerd. De vensters op de begane grond hebben opgeklampte luiken.
De voorgevel heeft in het midden een paneeldeur, gedeeltelijk met glasvulling, en met bovenlicht. Voor het bovenlicht is een gietijzeren levensboom aangebracht. Aan weerszijden van de deur is een zesruitsvenster geplaatst. De gevel heeft enkele gietijzeren sierankers en wordt beëindigd met een lijst siermetselwerk met onder meer een muizentand en een tandlijst. Bij de dakvoet is een bakgoot met gootlijst aangebracht. De linkerzijgevel heeft nabij de achtergevel twee getoogde keldervensters met diefijzers. Op de begane grond zijn twee zesruitsvensters geplaatst en ter hoogte van de zolder zijn twee vierruitsvensters geplaatst. Langs de dakrand loopt een lijst siermetselwerk met onder meer een muizentand en een tandlijst. In de geveltop wordt de lijst doorbroken door uitkragend siermetselwerk (van een eerder aanwezige schoorsteen of pinakel bij een niet-overstekend zadeldak). De gevel heeft enkele steekankers.
Op de begane grond van de rechterzijgevel zijn twee zesruitsvensters geplaatst. Ter hoogte van de zolder zijn twee vierruitsvensters geplaatst. Langs de dakrand loopt een lijst siermetselwerk met onder meer een muizentand en een tandlijst. In de geveltop wordt de lijst doorbroken door uitkragend siermetselwerk (van een eerder aanwezige schoorsteen of pinakel bij een niet overstekend zadeldak). De gevel heeft enkele steekankers. De oorspronkelijke achtergevel is grotendeels niet meer aanwezig. Het nog aanwezige en aan de buiten zichtbare geveldeel heeft een moderne glaspui met roedenverdeling gekregen. Waardering: Ondanks de toevoeging en de wijzigingen heeft het woonhuis cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een eenlaags dwarshuis met middengang uit circa 1900. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de hoofdvorm die herkenbaar is gebleven en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik. De aanbouw aan de achterzijde is van bescherming uitgesloten.